Motorblok bewerkingen

Motorblok bewerkingen

 • Kotteren cilinderblok
 • Honen cilinderblok
 • Lijnboren cilinderblok
 • Vliegwielen afdraaien
 • Voeringen honen vanaf 60 mm

Kotteren van een cilinderblok

Kotteren is een verspaningstechniek. Het is een vorm van draaien waarbij het product stilstaat en het gereedschap draait. Het kottergereedschap is excentrisch bevestigd op de draaiende as, waardoor het een cirkelbeweging beschrijft met de beitel naar buiten. Er zijn twee vormen van kotteren: het langskotteren, waarbij de cirkel die het gereedschap beschrijft hetzelfde blijft en het gereedschap steeds verder een bestaand gat wordt ingevoerd en het vlakkotteren, waarbij het gereedschap steeds verder naar buiten gedrukt wordt en niet richting het werkstuk, waardoor een steeds groter rond vlak wordt gemaakt.

Honen van een cilinderblok

Honen of trekslijpen is een verspaningstechniek. Het is een vorm van slijpen waarmee met uiterste precisie met een voor het honen geschikt slijpapparaat (bijvoorbeeld een combinatie van twee of meer hoonstenen in een boormachine) een dun laagje van de binnenomtrek van een cilindervormige opening wordt weggenomen. Deze bewerking is nauwkeuriger dan die waar een ruimer wordt gebruikt.

Een hoonruimer bevat twee tot zes in de lengterichting geplaatste slijpstenen. Het hoongereedschap moet ten opzichte van het product een aantal vrijheidsgraden hebben om zonder problemen een gat te kunnen volgen tijdens het honen. Er zijn hiervoor twee mogelijkheden. De ene is het werken met een opgespannen product, terwijl het hoongereedschap is voorzien van een cardanaandrijving. De andere is het flexibel ophangen van het product.

Tijdens het proces worden hoonstenen middels een hydraulisch of mechanisch systeem tegen de wand van het gat gedrukt. Na afloop van het honen gaat de druk er weer af, waarna het gereedschap uit het product wordt teruggetrokken. Hoonstenen kunnen worden gemaakt van diamant, kubisch boornitride of keramisch gebonden materiaal.

Het proces kan worden toegepast op veel verschillende materialen en wordt gebruikt als eindbewerking voor allerlei soorten hoogwaardige gaten. Unieke kenmerken van honen zijn:
 •     Hoge oppervlaktekwaliteit: tot Ra 0,1 μm[1] of beter.
 •     Hoge maatnauwkeurigheid: toleranties op diameter tot IT-klasse 6 en lager.
 •     Grote vormnauwkeurigheid (cilindriciteit/rondheid/rechtheid) van het gat.

De meest bekende toepassing is het honen van cilinders van verbrandingsmotoren.


Geef uw motoronderdelen een 2e kans!

Het fabriceren van onderdelen kost veel energie en is daarom belastend voor het milieu.
Daarom reviseert MotorenRevisie-Eemsdelta indien mogelijk motoronderdelen. Dit betekent dat we kapotte of versleten onderdelen weer als nieuw maken. 
Dit heeft 2 voordelen voor het milieu. Het oude onderdeel wordt niet als afval verwerkt maar wordt hergebruikt, hierdoor hoeven er minder kostbare grondstoffen gewonnen worden. 
Op deze manier helpen we samen mee om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Uiteraard krijgt u op het gereviseerde product dezelfde garantie als op een gelijkwaardig nieuw product. 


De voordelen op een rij:

                                                                               
 • Vermindering van CO2 uitstoot 
 • Kwaliteit als bij  nieuw
 • Garantie als bij nieuw
 • Prijsvoordeel

Terug naar overzicht werkzaamheden