Krukas bewerkingen

 

Krukas bewerkingen die wij uitvoeren

  • Hardheid krukas meten
  • Rond slijpen krukas
  • Controle op scheurvorming(uitwendig)

Wat is een krukas

Een krukas is een as die voorzien is van een of meer krukken (excentrisch geplaatste assen), die een op en neer (heen en weer) gaande beweging omzet in een roterende (draaiende) beweging, of omgekeerd. Een krukas kan uit één stuk gesmeed of gegoten zijn, of samengesteld zijn uit afzonderlijke onderdelen.

Een krukas is een essentieel onderdeel van sommige stoommachines en de meeste diesel-, benzine- en andere verbrandingsmotoren. Ook in molens en met name in zaagmolens, komt een krukas voor, maar dan om een roterende beweging om te zetten in een rechtlijnige beweging.

Meestal dient een krukas om de rechtlijnige beweging van zuigers om te zetten naar de gewenste cirkelbeweging van de wielen zodat er gereden kan worden. Maar ook in de elektrotechniek en vele andere technische disciplines wordt de krukas gebruikt om bewegingsenergie om te zetten.

Werking

Simpel gezegd is de werking als volgt: de as is voorzien van één of meer excentrische geplaatste uitsteeksels, de krukken, die via een drijfstang in verbinding staan met de bewegende zuigers. Als de zuiger beweegt, wordt de kruk weggeduwd en gaat de krukas draaien. Er zijn talloze vormen en maten, afhankelijk van de toepassing en de fabrikant en soms is een krukas niet eens als zodanig herkenbaar omdat deze ook weer gemonteerd kan worden. De krukassen in de radiaalmotoren van vliegtuigen bijvoorbeeld zien er totaal anders uit dan die van een scooter.

Een krukas is een belangrijk onderdeel in bijna alles wat een gemotoriseerde beweging maakt; de as moet zeer nauwkeurig uitgevoerd worden omdat er grote krachten op werken. Bovendien hebben sommige krukassen een zeer hoge rotatiesnelheid, waardoor een kleine constructie- of montagefout tot beschadigingen kan leiden.

Geef uw motoronderdelen een 2e kans!

Het fabriceren van onderdelen kost veel energie en is daarom belastend voor het milieu.
Daarom reviseert MotorenRevisie-Eemsdelta indien mogelijk motoronderdelen. Dit betekent dat we kapotte of versleten onderdelen weer als nieuw maken. 
Dit heeft 2 voordelen voor het milieu. Het oude onderdeel wordt niet als afval verwerkt maar wordt hergebruikt, hierdoor hoeven er minder kostbare grondstoffen gewonnen worden. 
Op deze manier helpen we samen mee om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Uiteraard krijgt u op het gereviseerde product dezelfde garantie als op een gelijkwaardig nieuw product. 


De voordelen op een rij:

                                                                               
  • Vermindering van CO2 uitstoot 
  • Kwaliteit als bij  nieuw
  • Garantie als bij nieuw
  • Prijsvoordeel

Terug naar overzicht werkzaamheden